canlı destek

Sık Sorulan Sorular

KAYIT YENİL​EME

1) Kayıt yenileme hangi süreler içerisinde yapılır?

Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü tarafından ilan edilen akademik takvimi her yıl AÄŸustos ayı içerisinde ilan edilir.(Güz dönemi Eylül ayının 1 veya 2. Haftası- Bahar dönemi Åžubat ayının 1 veya 2. Haftası) ÖÄŸrenciler her yarıyıl başında, bizzat müracaat ederek en geç eÄŸitim-öÄŸretimin baÅŸladığı ilk 5 iÅŸ günü içerisinde kayıt yeniletmek ve katkı payını yatırmak zorundadırlar.

2) Belirlenen sürelerde kaydını yenileyemeyen öÄŸrenciler ne yapabilirler?

Ege Üniversitesi Senatosunca kayıt yenilemeler için ek süre verilirse o süreler içinde kaydını yenileyebilir.

3) Kaydını yeniletmeyen öÄŸrencinin durumu ne olur?

ÖÄŸrencinin kayıtlanmadığı dönem, öÄŸrenim süresinden sayılır ve öÄŸrenci bir dönem kaybetmiÅŸ olur. O dönem derslere ve sınavlara alınamadığı gibi, öÄŸrencilik haklarından da yararlanamaz. 

4) Hazırlık sınıfı kayıt yenilemeleri hangi tarihlerde yapılacaktır?

Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü tarafından ilan edilen akademik takvimi her yıl AÄŸustos ayı içerisinde ilan edilir.

İNTERNETTEN K​AYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

1) ÖÄŸrenim harçları hangi bankaya yatırılacaktır?

ÖÄŸrenim harçları, Halk Bankası’nın herhangi bir ÅŸubesine online olarak yatırılabilir. EÄŸer manual olarak harcını yatırmış iseniz, EÜ öÄŸrenci iÅŸleri daire baÅŸkanlığı katkı payı bölümüne dekontunuzu iÅŸletmeniz gerekmektedir. 

2) İnternetten kayıt nasıl yapılacaktır?

Bilgisayarınızdan, (http://obys.ege.edu.tr) internet sitesinde kayıt yenileme iÅŸlemleri yapılır.

Kayıt yenileme aÅŸamasındaki iÅŸlemler http://www.oidb.ege.edu.tr/d-33/kayityenileme.html adresinde verilmiÅŸtir. 

3) Kayıtlandığınız derslerde değişiklik yapmak isterseniz ne yapmalısınız?

* Danışmanınız onay verinceye kadar seçtiÄŸiniz dersler üzerinde deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisine sahipsiniz. Ancak danışmanınız onay verdiyse, kayıt yenileme bitiÅŸ tarihine kadar danışmanınızla iletiÅŸim kurarak ders deÄŸiÅŸikliÄŸi yapabilirsiniz.

** Kayıt yenilemelerle ilgili sorularınız olursa öncelikle fakülte öÄŸrenci iÅŸlerine, sonuç alınamıyorsa 311 4092 / 2945 ’dan irtibat kurabilirsiniz.

Ayrıca;

e-mail: kayit@rektorluk.ege.edu.tr

e-mail: kayit1@rektorluk.ege.edu.tr

e-mail: kayit2@rektorluk.ege.edu.tr

adresleri ile irtibat kurabilirsiniz. 

4) Harç miktarının ne kadar olduÄŸu nasıl öÄŸrenilebilir?

Harç miktarları Rektörlük ÖÄŸrenci İşleri Harç Bürosu’ndan öÄŸrenilebilir. [0.232.311 21 95] 

5) ÖÄŸrenciler kayıt yenilerken en fazla kaç kredilik ders alabilirler?

* Düzenli öÄŸrenciler (regular) için alınacak derslerin AKTS kredileri toplamı 30’ dur.

** Düzensiz öÄŸrenciler (irregular) için alınacak derslerin AKTS kredileri toplamı danışmanın onayı ile 42’ ye kadar yükseltilebilir veya 1/3 oranında indirilebilir.

HAZIRLIK S​INIFI

Bir yıl hazırlık sınıfını devam eden ancak baÅŸarısız olan öÄŸrencinin durumu ne olur?

Hazırlık Ege Üniversitesi İletiÅŸim Fakültesinde “isteÄŸe baÄŸlı” uygulanmaktadır.

DESLERDEN MUAFİYET

İletiÅŸim Fakültesini ikinci fakülte olarak okuyan öÄŸrenciler daha önce almış ve baÅŸarmış oldukları derslerden muaf olabilmek için ne yapmalıdırlar?

EÄŸitim-öÄŸretim yılı başında (ilk 10 gün içinde) Dekanlığa dilekçe ve ekinde sunacağı daha önce kayıtlı olduÄŸu yüksek öÄŸretim kurumuna ait onaylı baÅŸarı belgesini ve o dersin içeriÄŸini gösteren onaylı belgelerle müracaat edebilirler. (Bu belgeler yönetim kurulunda görüÅŸülerek olumlu veya olumsuz sonuca baÄŸlanır.)

SINAVLARLA İLGİLİ SORULAR

1) Herhangi bir nedenle sınava girememiÅŸ olan öÄŸrenciler, mazeret sınavı hakkını nasıl elde edebilirler?

Mazeretinin sona ermesinden itibaren 10 gün içinde Dekanlığa, dilekçe ve ekinde sunulacak olan mazereti kanıtlayıcı belgelerle (rapor vs.) müracaat edilir. Yönetim Kurulu’nun mazereti uygun görerek belirleyeceÄŸi tarihte öÄŸrenci mazeret sınavına alınır.

2) Yıl içinde yapılan final sınavlarına katılma hakları nelerdir?

- Derse kayıtlanmış olmak

- Teorik derslerin yüzde 70’ine katılmak

- Uygulamalı derslerde uygulamaların yüzde 80’ine katılmak

- Uygulamalarda başarılı olmak

3) Başarı notları nasıl hesaplanmaktadır?

2011-2012 eÄŸitim öÄŸretim yılı final sınavları ile birlikte ÖÄŸrenci Bilgi Sistemi yerine yeni Ege Bilgi Yönetimi Sisteminden öÄŸretim üyesi DDS veya BDS sistemlerinden birini seçer.

4) Sınav sonuçlarına itirazlar nasıl yapılabilir?

Sınav sonucunun ilan tarihinden itibaren 3 gün içerisinde Dekanlığa dilekçe ile müracaat etmek gerekmektedir.

5) Final Baraj notu nedir?

DDS‟de HBP‟na karşılık gelen ve baÅŸarılı kategorisinde deÄŸerlendirilen harf notlarını alabilmek için, öÄŸrenciler final sınavından yüz üzerinden en az 45 almalıdır. HBP, 60 ve daha yüksek olan ancak final sınavında bu baraja takılan öÄŸrenciler “DC”(BaÅŸarısız) harf notu ile deÄŸerlendirilirler.

ÖÄžRENİME ARA VERM​E İZNİ

1- ÖÄŸrenime ara vermek için ne yapmak gerekir?

* Dilekçe ile Dekanlığa müracaat edilerek, öÄŸrenime ara verme iznini gerektirecek mazeretlerin belgelerinin dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir.

** ÖÄŸrenime ara vermek için geçerli sayılacak mazeretler yönetmeliÄŸin 24. maddesinde belirtilmiÅŸtir.

YAZ​ OKULU

1) Yaz dönemi eÄŸitim süresi ne kadardır?

Kayıt ve sınav dönemleri hariç, eÄŸitim süresi 7 haftadır. Bu süre yaz okulu ders geçme sınavlarını da kapsar.

2) Yaz okulunda kayıtlanılan derslerde devam zorunluluğu aranmakta mıdır?

* Üniversitemiz Yaz Okulu YönetmeliÄŸi’nin 7. maddesine göre derslere devam zorunluluÄŸu vardır. Yaz okulunda alınan dersin devam zorunluluÄŸu daha önceki alınan dönemlerde alınmış dahi olsa yaz döneminde devam zorunluluÄŸunu kaldırmaz.

** Yaz döneminde alınan derslerin baÅŸarı notları, o derslerin ait oldukları dönemde alınmış gibi iÅŸlem görür.

3) Hangi derslerden yaz okulu açılır?

Yaz okulunda açılacak olan dersler, fakültemiz yönetim kurulunda yıl sonunda görüÅŸülerek belirlenmektedir.

4) Yaz okulunda bir öÄŸrenci en fazla kaç kredi ders alabilir?

Yaz döneminde en fazla 12 kredi ders alınabilir. (En çok 3 ders)

T​EKDERS

Mezun olabilecek durumda olup, tek dersten baÅŸarısız olan öÄŸrencilerin durumları ne olacak?

Bu durumdaki öÄŸrenciler, İletiÅŸim Fakültesi Dekanlığı’na dilekçe ile Güz ve Bahar final sınav baÅŸlama tarihleri ve final sınav sonuçlarının ilanı ile müracaat edeceklerdir. ÖÄŸrencilerin durumları deÄŸerlendirildikten sonra, tek ders sınavına girecek öÄŸrenciler için sınav programı, öÄŸrenci iÅŸleri panosunda ilan edilecektir.

ZORUN​LU STAJ

3. Sınıf öÄŸrencilerinin staj yerleri ne zaman açıklanacaktır?

3. Sınıf her bölüm için bahar döneminde Danışman öÄŸretim elemanları ve/veya koordinatörler tarafından öÄŸrencilere staj konusu ve staj belgelerinin (EK1, EK2, EK3) doldurulması ile ilgili toplantılar yapılarak staj kontenjanları kendilere bildirilecektir. Staj baÅŸvuru formlarının; öÄŸrenci tarafından doldurulup firmalar tarafından imzalanmış ve kaÅŸelenmiÅŸ olarak koordinatörüne teslim etmiÅŸ olmalıdır. Staj yapacak öÄŸrenci ilgili formun bir nüshasını fakülte maaÅŸ iÅŸlerinden alıp staj yaptığı iÅŸyerine teslim edecektir. Staj yapacak bütün öÄŸrenciler fakülte web sayfasında belirtilen staj yönergesini okumak ve stajla ilgili belgeleri doldurarak ilgili tarihlerdeki takibini yapmakla yükümlüdürler.

YATA​Y GEÇİŞ İŞLEMLERİ

Yatay GeçiÅŸ İşlemleri ne zaman yapılır?

Ege Üniversitesi ÖÄŸrenci İşlemleri Daire BaÅŸkanlığınca Temmuz ayı başında ilan edilir.

DiÄŸer Sorular

1) 2001-2002 ÖÄŸretim Yılı Güz Yarıyılı itibariyle yüzde 70 muafiyet dilekçeleri hangi tarihlerde verilecek? Sınav sonuçlarının tümünün ilanından sonra, İletiÅŸim Fakültesi öÄŸrenci iÅŸleri panosunda ilan edilecektir. 2) Hangi durumdaki öÄŸrenciler yüzde 70 muafiyetten yararlanabilirler? ÖÄŸrencinin, bulundukları dönem itibariyle, kayıtlanılan tüm derslerinin baÅŸarı ortalaması (baÅŸarısız olunan ders hariç) 70 ve üzeri olmalıdır. Bu durumdaki öÄŸrenciler ilan edilecek sürelerde Dekanlığa dilekçe ile müracaat edebilirler. Ayrıca, baÅŸarısız olunan dersin kredisinin 3 katı kredi toplamı ders alınmış olması gerekmektedir. 3) Mezun olabilecek durumda olup, tek dersten (2001-2002 Güz Yarıyılı itibariyle) baÅŸarısız olan öÄŸrencilerin durumları ne olacak? Bu durumdaki öÄŸrenciler, İletiÅŸim Fakültesi Dekanlığı’na dilekçe ile müracaat edeceklerdir. ÖÄŸrencilerin durumları deÄŸerlendirildikten sonra, tek ders sınavına girecek öÄŸrenciler için sınav programı, öÄŸrenci iÅŸleri panosunda ilan edilecektir. 4) 3. Sınıf öÄŸrencilerinin staj yerleri ne zaman açıklanacaktır? 3. Sınıf her bölüm için bahar döneminde ayrı ayrı duyurulacak zamanlarda staj toplantıları yapılarak staj kontenjanları kendilere bildirilecektir. Staj yerlerini kendileri ayarlayan öÄŸrenciler öncelikle öÄŸrenci iÅŸlerinden ÖÄžRENCİ İSTEK FORMU alarak staj yapmak istedikleri kuruluÅŸlara onaylatacaklardır. Staj yerleri kesinleÅŸtiÄŸinde resmi staj formu kendilerine verilecektir.  

KAYIT YENİLEME

1) Kayıt yenileme hangi süreler içerisinde yapılır? ÖÄŸrenciler her yarıyıl başında, bizzat müracaat ederek en geç eÄŸitim-öÄŸretimin baÅŸladığı ilk 5 iÅŸ günü içerisinde kayıt yeniletmek ve katkı payını yatırmak zorundadırlar. 2) Belirlenen sürelerde kaydını yenileyemeyen öÄŸrenciler ne yapabilirler? Kaydını belirtilen tarihlerde yaptıramayan öÄŸrenciler, mazeretlerini bildirir rapor ya da belgelerin de ekli olduÄŸu bir dilekçe ile Dekanlığa müracaat ederler. Mazeretleri geçerli bulunursa Yönetim Kurulu’nca bu öÄŸrencilere mazeretli kayıt hakkı tanınır. 3) Kaydını yeniletmeyen öÄŸrencinin durumu ne olur? ÖÄŸrencinin kayıtlanmadığı dönem, öÄŸrenim süresinden sayılır ve öÄŸrenci bir dönem kaybetmiÅŸ olur. O dönem derslere ve sınavlara alınamadığı gibi, öÄŸrencilik haklarından da yararlanamaz. 4) 2001-2002 ÖÄŸretim Yılı Bahar Yarıyılı kayıt yenilemeler, hangi tarihler arasında yapılacaktır? 18 Åžubat- 01 Mart tarihleri arasında internetten kayıt yenilemeler yapılabilecektir. (Kayıt yenileme süresi kesinlikle uzatılmayacaktır. 1994 ve öncesi kayıtlı öÄŸrenciler, internetten kayıt yenileyemeyeceklerdir. Bu durumdaki öÄŸrenciler, iki optik ders kayıt formu doldurarak Ziraat Fakültesi D Blok’ta kayıt yenileyeceklerdir.) 5) Hazırlık sınıfı kayıt yenilemeleri hangi tarihlerde yapılacaktır? Hazırlık sınıfında öÄŸrenim gören öÄŸrencilerin kayıt yenileme iÅŸlemleri, 11-15 Åžubat 2002 tarihleri arasında Ziraat Fakültesi D Blok’ta iki adet optik formla yapılabilecektir.

İNTERNETTEN KAYITLANMA

1) ÖÄŸrenim harçları hangi bankaya yatırılacaktır? ÖÄŸrenim harçları, Garanti Bankası’nın herhangi bir ÅŸubesine online olarak yatırılabilir. EÄŸer manual olarak harcını yatırmış iseniz, EÜ öÄŸrenci iÅŸleri daire baÅŸkanlığı katkı payı bölümüne dekontunuzu iÅŸletmeniz gerekmektedir. 2) Harcını yatırdığı halde, internetten kayıt iÅŸlemlerine giremeyen öÄŸrenciler ne yapmalıdır? 08.00-12.00 arası harcını yatıran öÄŸrenciler saat 13.00’den sonra; 13.00-17.00 arası harcını yatıran öÄŸrenciler ise bir gün sonra kayıt yenileyebilirler. İnternetten kayıt yapılabilmesi için öÄŸrenciler ÅŸifrelerini öÄŸrenci iÅŸleri bürosundan bizzat almaları gerekmektedir. (Kesinlikle telefonla ÅŸifre verilmemektedir.) 3) İnternetten kayıt nasıl yapılacaktır? Bilgisayarınızdan, (http://std.ege.edu.tr) internet sitesine giriniz. “Åžifre girilmesini gerektiren iÅŸlemler” bölümünü tıklayınız. Daha sonra ekranı takip ederek kaydınızı yenileyiniz. 4) Kayıtlandığınız derslerde deÄŸiÅŸiklik yapmak isterseniz ne yapmalısınız? Danışmanınız onay verinceye kadar seçtiÄŸiniz dersler üzerinde deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisine sahipsiniz. Ancak danışmanınız onay verdiyse, kayıt yenileme bitiÅŸ tarihine kadar danışmanınızla iletiÅŸim kurarak ders deÄŸiÅŸikliÄŸi yapabilirsiniz. Kayıt yenilemelerle ilgili sorularınız olursa öncelikle fakülte öÄŸrenci iÅŸlerine, sonuç alınamıyorsa 388 01 10/2192 ve 2119 ve 2159’dan irtibat kurabilirsiniz. Ayrıca;

e-mail: kayit@rektorluk.ege.edu.tr

e-mail: kayit1@rektorluk.ege.edu.tr

e-mail: kayit2@rektorluk.ege.edu.tr

adresleri ile irtibat kurabilirsiniz. 5) Harç miktarının ne kadar olduÄŸu nasıl öÄŸrenilebilir? Harç miktarları Rektörlük ÖÄŸrenci İşleri Harç Bürosu’ndan öÄŸrenilebilir. 6) ÖÄŸrenciler kayıt yenilerken en fazla kaç kredilik ders alabilirler? 1999,2000 ve 2001 kayıtlı öÄŸrenciler yönetmeliÄŸe göre haftalık toplam 26 kredi saat ders alabilirler. 1998 giriÅŸli öÄŸrenciler, ikinci tekrar alınan derslerde, baÅŸarısızlık ile kalmışlar ise o dersin kredisi toplam krediye sayılmaz. 1998 kayıtlı öÄŸrencilerin dersleri sayılır. 1997 giriÅŸli son sınıf öÄŸrencileri fakültemiz yönetim kurulunun kararı ile en fazla 30 krediye kadar ders alabilirler. Bu öÄŸrencilerde de ikinci tekrarında baÅŸarısızlıkla kalınan derslerin kredisi, toplam krediye sayılmaz. İnternetten en fazla 26 kredi saat ders seçilebilir. Geriye kalan kredi fazlalığı derslere öÄŸrenci bürosundan alınacak optik formlarla kayıt süresi içinde kayıt yaptırılacaktır.  

HAZIRLIK SINIFI

1) Bir yıl hazırlık sınıfını devam eden ancak baÅŸarısız olan öÄŸrencinin durumu ne olur? Devam alma ÅŸartını yerine getiren ancak 55-69 not ortalaması ile baÅŸarısız olan öÄŸrenciler, kayıtlı oldukları fakültelerinden mezun oluncaya kadar, açılacak olan yabancı dil muafiyet sınavında baÅŸarılı olmak ÅŸartıyla borçlu olarak ilgili olduklar bölümde Türkçe verilen derslere devam ederler. 2) 55 not ortalamasının altında kalan ve devamsızlıkla kalan hazırlık sınıfı öÄŸrencilerinin durumu ne olur? Bu durumdaki öÄŸrenciler ikinci yıl tekrar hazırlık sınıfında devam ederler.

DERSLERDEN MUAFİYET

1- İletiÅŸim Fakültesini ikinci fakülte olarak okuyan öÄŸrenciler daha önce almış ve baÅŸarmış oldukları derslerden muaf olabilmek için ne yapmalıdırlar? EÄŸitim-öÄŸretim yılı başında (ilk 15 gün içinde) Dekanlığa dilekçe ve ekinde sunacağı daha önce kayıtlı olduÄŸu yüksek öÄŸretim kurumuna ait onaylı baÅŸarı belgesini ve o dersin içeriÄŸini gösteren onaylı belgelerle müracaat edebilirler. (Bu belgeler yönetim kurulunda görüÅŸülerek olumlu veya olumsuz sonuca baÄŸlanır.)  

SINAVLAR

1) Herhangi bir nedenle sınava girememiÅŸ olan öÄŸrenciler, mazeret sınavı hakkını nasıl elde edebilirler? Mazeretinin sona ermesinden itibaren 10 gün içinde Dekanlığa, dilekçe ve ekinde sunulacak olan mazereti kanıtlayıcı belgelerle (rapor vs.) müracaat edilir. Yönetim Kurulu’nun mazereti uygun görerek belirleyeceÄŸi tarihte öÄŸrenci mazeret sınavına alınır. 2) Yıl içinde yapılan final sınavlarına katılma hakları nelerdir?

- Derse kayıtlanmış olmak

- Teorik derslerin yüzde 70’ine katılmak

- Uygulamalı derslerde uygulamaların yüzde 80’ine katılmak

- Uygulamalarda başarılı olmak

3) BaÅŸarı notları nasıl hesaplanmaktadır? Vize notunun yüzde 40’ı + final notunun yüzde 60’ı, baÅŸarı notunu oluÅŸturmaktadır. Ayrıca, final notunun 1996 ve öncesi kayıtlı öÄŸrencilerde 50 ve üzeri, 1997 ve sonrası kayıtlı öÄŸrencilerde ise 60 ve üzeri olması gerekmektedir. BaÅŸarı notu ortalaması, aynı ÅŸekilde eski öÄŸrencilerde 50 ve üzeri, yeni öÄŸrencilerde ise 60 ve üzeri olması gerekmektedir. 4) Sınav sonuçlarına itirazlar nasıl yapılabilir? Sınav sonucunun ilan tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Dekanlığa dilekçe ile müracaat etmek gerekmektedir.

ÖÄžRENİME ARA VERME İZNİ

1- ÖÄŸrenime ara vermek için ne yapmak gerekir? Dilekçe ile Dekanlığa müracaat edilerek, öÄŸrenime ara verme iznini gerektirecek mazeretlerin belgelerinin dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir. ÖÄŸrenime ara vermek için geçerli sayılacak mazeretler yönetmeliÄŸin 24. maddesinde belirtilmiÅŸtir.  

YAZ OKULU

1) Yaz dönemi eÄŸitim süresi ne kadardır? Kayıt ve sınav dönemleri hariç, eÄŸitim süresi 7 haftadır. Bu süre yaz okulu ders geçme sınavlarını da kapsar. 2) Yaz okulunda kayıtlanılan derslerde devam zorunluluÄŸu aranmakta mıdır? Üniversitemiz Yaz Okulu YönetmeliÄŸi’nin 7. maddesine göre derslere devam zorunluluÄŸu vardır. Yaz okulunda alınan dersin devam zorunluluÄŸu daha önceki alınan dönemlerde alınmış dahi olsa yaz döneminde devam zorunluluÄŸunu kaldırmaz. Yaz döneminde alınan derslerin baÅŸarı notları, o derslerin ait oldukları dönemde alınmış gibi iÅŸlem görür. 3) Hangi derslerden yaz okulu açılır? Yaz okulunda açılacak olan dersler, fakültemiz yönetim kurulunda yıl sonunda görüÅŸülerek belirlenmektedir. 4) Yaz okulunda bir öÄŸrenci en fazla kaç kredi ders alabilir? Yaz döneminde en fazla 12 kredi ders alınabilir. (En çok 3 ders)

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ