EÜ İletişim Fakültesinde “Silikon Vadisinde Girişimcilik Ekosistemi” söyleşisi düzenlendi

Silikon Vadisi Palo Alto’dan  Serbest Araştırmacı Dr. Jaynie Aydın, Egeli genç iletişimcilerle bir araya geldi

Yağmur Onurlubaş - İzel Bilbay

İZMİR (Ege Ajans)- Silikon Vadisi Palo Alto’dan Serbest Araştırmacı Dr. Jaynie Aydın, Egeli genç iletişimcilerle bir araya gelerek Silikon Vadisi deneyimlerini paylaştı. Dr. Jaynie Aydın’ı söyleşi öncesi EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin makamında ağırladı. Prof. Dr. Gültekin ziyaretinden ve katkılarından dolayı Dr. Aydın’a teşekkür etti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Kariyer Söyleşileri kapsamında İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü tarafından “Silikon Vadisi’nde Girişimcilik Ekosistemi” konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü  İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Göztaş'ın üstendiği söyleşiye, Silikon Vadisi Palo Alto’dan  Serbest Araştırmacı Dr. Jaynie Aydın konuk olarak katıldı.

Silikon Vadisinin büyük bir bölgeyi kapsadığından bahseden Dr. Jaynie Aydın, “Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin gayri resmî adıdır. Bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline geldi. İsmini mikroçiplerdeki silikondan alan Silikon Vadisi’nin başlangıcı 1900’lerden itibaren askeri ve savunma sanayine yönelik teknolojilerin o bölgede geliştirilmeye başlanması ve 1950’lerde kurulan Standford Üniversitesi Teknoloji Parkı denilebilir. Silikon tabanlı entegre devre, mikroişlemci, mikrobilgisayar ve daha birçok teknoloji Silikon Vadisi’nde icat edildi. Bölgede yaklaşık 500 bin teknoloji çalışanı var” dedi.

“Silikon Vadisi çalışma hayatına bakış açısını değiştiriyor”

Silikon Vadisi hakkında bilgi veren Dr. Aydın, “Silikon Vadisi, bazı yanlış tahminlerin aksine tek bir şehirde değil. Başlı başına büyük bir şehir de değil. Mountain View, Cupertino, Palo Alto, San Jose gibi birkaç şehre yayılmış olan Silikon Vadisi, aslında bu birkaç şehirlik bölgenin genel adı. Burada değinilmesi gereken bir diğer nokta ise Silikon Vadisi’nin artık bir bölgeden ziyade dev bir sektörü ve onun gelişimini temsil ediyor olması. Vadinin dev şirketleri, hızlı büyümeleri ve büyük yatırımları sayesinde artık dünyanın her yerindeler. Silikon Vadisi ise onlar için bir tür merkez. Silikon Vadisi aynı zamanda genç beyinlerin çalışma hayatına bakışını değiştiren pek çok yeniliğin de yükselişe geçtiği yer. Şirketlerin pek çoğunda genç yetenekler görev alıyor ve eskisinden çok farklı bir verimlilik anlayışı hakim. Daha rahat ve özgün ofisler, mesai saatleriyle kısıtlanmayan çalışma döngüleri gibi pek çok yenilik de yüksek maaşlar dışında genç dâhileri Silikon Vadisi şirketlerine çeken önemli etkenler arasında yer alıyor” dedi.  Ayrıca Dr. Aydın, Silikon Vadisinde  dünyaca en bilindik Apple, Google, Facebook, Udemy, Wallit, Koding, Mobile Action, SocialWire gibi şirketlerin de  yer aldığını ifade etti.

Dr. Aydın, Silikon Vadisi’nin çalışma hayatına kattığı bir diğer önemli anlayış da paylaşımlı ofisler olduğunu ifaden eden Dr. Aydın, “ Bölgedeki yüksek kiralar ve gayrimenkul yetersizliği sebebiyle pek çok start-up, farklı şirketlerin bir arada çalıştığı ortak ofislerde çalışıyor. Bu anlayışın son birkaç yılda ülkemizde de yükselişe geçtiğini düşünecek olursak, Silikon Vadisi’nin bu tür konularda öncü olduğunu söyleyebiliriz.  Silikon Vadisi, dünyada belki de en yüksek rekabetin yaşandığı, en dinamik çalışma alanı” diye konuştu.

Söyleşi sonunda  Dr. Aydın katılımcıların sorularını cevaplayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.